У системі харчового ланцюга, під час виробництва свіжого м’яса, а також м’ясних продуктів, великого значення набуває заготівля забійних тварин, гігієна їх транспортування, дотримання на м’ясоперереробному підприємстві передзабійних процедур, технології забою і первинної переробки продуктів забою. У зв’язку з цим, особливо важливою є роль офіційного, уповноваженого лікарів ветеринарної медицини та державних інспекторів ветеринарної медицини в попередженні (мінімалізації) контамінації продовольчої сировини та харчових продуктів біологічними, фізичними і хімічними небезпечними чинниками.

Новітнім законодавством України на уповноважених осіб покладається  відповідальність за розвиток нової процедури інспектування, що орієнтована на акценти безпечності та якості. Інспекторський аудит має надати оцінку систем контролю та вести постійне спостереження за їх належним функціонуванням. Такий нагляд забезпечить розвиток кооперації з виробником для виявлення порушень нормативів і покращення показників безпечності й якості харчових продуктів.

Ветеринарно-санітарне експертиза і гігієна первинної переробки тварин і продуктів забою – навчальна дисципліна, що вивчає систему санітарних заходів та гігієнічних вимог, спрямованих на збереження їх якості, забезпечення безпечності й придатності для споживання, а також контроль ризиків на всіх етапах виробництва, транспортування, приймання, зберігання й реалізації продуктів первинної переробки тварин.